Marketlerin çoğunda çok çeşitli yemeklik yağlar bulunur. Mısır yağı ve bitkisel yağ popülerdir, çünkü bunlar genellikle en ucuzudur, ancak bu yağlar ağır işlenir ve trans yağlarda yüksektir. Düzenli olarak işlenen yağları tüketmek, hipertansiyon, koroner arter hastalığı ve diğer çeşitli hastalıklar geliştirme riskinizi artırır. Yemeklik yağlar için alışveriş yaparken, yiyeceklerinizin lezzetini artıran ve genel sağlığınızı destekleyenleri seçin. Daha sağlıklı yağlar genellikle daha pahalıdır, ancak vücudunuzu besleyen ve bazı hastalıklara yakalanma riskinizi azaltan besinler bakımından zengindir.

Bitkisel yağlar:

Bitkisel yağ, bitkisel veya tohum kökenli herhangi bir (hayvansal bazlı olmayan) yağ veya yağ karışımı için kullanılan bir terimdir. Çoğunlukla farklı zincir uzunluklarında çoklu doymamış yağlar olduğundan daha sağlıklı seçeneklerden biridir.

Zeytinyağı: Zeytinyağı zengin ve hafif meyvemsi bir tada sahiptir ve tekli doymamış yağ oranı yüksektir; bu da kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanserler gelişme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Et ve sebze pişirmek için zeytinyağı kullanabilir ya da makarna ve salata gibi pişmemiş yemeklere ekleyebilirsiniz. Farklı zeytinyağı türleri mevcuttur. Ekstra-sızma zeytinyağının asidi çok düşüktür ve hafif bir tada ve kokuya sahiptir. Sızma zeytinyağı ise asitlik bakımından ekstra-sızma zeytinyağından biraz daha yüksektir ve daha keskin, daha güçlü bir tada sahiptir. Saf zeytinyağı, üçünün en kalın yağıdır ve en güçlü tada ve aromaya sahiptir.

Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan Cevizi yağı, laurik asit içerir ve Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi’ne göre bu asit antiviral ve antifungal özelliklere sahip orta zincirli bir yağ asididir. Bu nedenle yenilebilir bir yağdır. Hindistan cevizi yağı vücudunuzdaki sadece bakteri ve virüslerden kurtulmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olan tekli doymamış yağ bakımından da zengindir. “Ceylon Medical Journal”, hindistan cevizi yağlarının, arter tıkanmasına neden olan trans yağlar içermediğini, hindistan cevizi yağının kalp sorunu yaşayanlar için sağlıklı bir seçim olduğunu belirtti.

Rafine edilmemiş hindistan cevizi yağı çiğ hindistan cevizi gibi kokar ve tat verir ve yiyeceklere tropik bir lezzet katar.

Keten Tohumu Yağı: Keten tohumu yağı, fındık tadındadır ve besin bakımından zengindir. Pişmemiş yemeklere ekleyebilir veya ek olarak alabilirsiniz. Beyin işlevini artıran ve kalp hastalığı gelişme riskinizi azaltan omega-3 yağ asitleri yüksektir. Keten tohumu yağı tüketmek ayrıca eklem hareketliliğinizi artırabilir, kalp krizi veya felç riskini azaltabilir ve bağışıklık sisteminizin işlevini artırabilir. Keten tohumu yağı takviyesi olarak almayı planlıyorsanız, özel sağlık gereksinimlerinize göre sizin için doğru dozu önerebilecek olan doktorunuza danışın. Keten tohumu yağı çoğu sağlık gıda mağazasında sıvı ve kapsül formlarında bulunur.

Tereyağı – Doymuş Hayvansal Yağ
Tereyağı doymuş bir yağdır, ancak başka bileşenleri de vardır. Süt proteinleri, nispeten yüksek su içeriği ve kısa zincirli yağ asitleri, tereyağının gıdaları kızartmak için harika olduğu anlamına gelir, ancak yüksek bir sıcaklığa ısıtıldığında sıçramaya neden olur.

Margarin
Margarin, tereyağın yerine kullanılan bir süt ürünü değildir. Aslen 1800’lerde hayvansal yağdan üretilirken, bugün birincil bileşenler bitkisel yağ, su, tuz, emülgatörler ve bazıları da süt içerir. Tereyağından farklı olarak, margarin evde yapılabilecek bir şey değildir.
Margarinin birincil bileşeni bitkisel yağ olduğundan, tereyağında bulunan kolesterol ve doymuş yağdan yoksundur ve daha yüksek oranda çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlara sahiptir. Bununla birlikte, trans yağ içerebilir.

YAĞ ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN BAZI KAVRAMLAR

Sızma sızma zeytinyağı – Naturel Zeytinyağı

Sızma zeytinyağının oleik asit içeriği yüzde 0,8’dir. Zeytinyağı doğrudan zeytinlere basılarak üretilir. En değerli zeytinyağı türü sızmadır. Meyvemsi bir tada sahiptir ve kendine has bir kokusu vardır. Çiğ olarak ve yemeklerde tüketilebilir.

Rafine Yağ

Bu zeytinyağı tipi, yüksek asit içeriğine sahip sızma zeytinyağı sızma zeytin yağından ayrılarak elde edilir. Üretimde, yağın asitliği sıfır yapılır ve kokusu ve tadı temizlenir. Bu tür yağlar yemek ve patates kızartması için uygundur ancak çiğ olarak tüketilmeleri önerilmez.

Riviera
Sızma zeytinyağı ve% 40-15 oranında% 60-85 rafine yağ karışımı ile elde edilen zeytinyağında Riviera olarak adlandırılır. Sızma zeytinyağının tadı ve kokusu ve rafine zeytinyağının hafifliği, hafifliği bir araya getirerek elde edilen Riviera yağı sızma zeytinyağının tadı bulanlar için uygundur. Sızma zeytinyağından besin değeri çok düşük.

Winterized yağ

Yağ kristallerini aşamalı olarak soğutup yağ karıştırarak temizleme işlemine kışlama denir. Bu işlem yağın bulanıklığını ortadan kaldırır. Winterized yağları soğukta donmaz, fakat sağlıksızdır. Bu yağ çok ucuzdur. Sadece rafine edilmiş yağlar kışlık yağlardan daha iyi kalitededir.

Kaçınılması Gereken Yemeklik Yağlar

  • Soya Yağı
  • Kanola yağı
  • Mısır yağı
  • Pamuk yağı
  • Ayçiçek yağı
  • Fıstık yağı
  • Susam yağı
  • Pirinç kepeği yağı
  • Margarin

Seçtiğiniz yağların bileşenlerinde “hidrojenlenmiş yağ” veya “kısmen hidrojenlenmiş yağ” ifadelerine bakın ve bunları içeren yağları almaktan kaçının.

Bu yağlar, atardamarlarınızın ve kan damarlarınızın çevresinde katılaşan ve esnek olmalarına neden olan trans yağlarda yüksektir. Atardamarlarınız ve kan damarlarınız sertleştiğinde, içlerinden geçen kan miktarı azalır. Bu da kalbinize, beyninize, böbreklerinize, gözlerinize ve diğer organlara giden kan akışını kısıtlar.

Tekli doymamış yağlar içeren yağlar, beyninizin, kalbin ve diğer organların sağlığını destekleyen arter tıkanmasını en aza indirger ve diyetle ilgili birçok hastalık geliştirme riskinizi en aza indirir.

Peki hangi yağlar tüketilmelidir?

  • Koyu cam şişelerde bulunan yağları seçin.
  • Organik, soğuk preslenmiş yağlar satın alın.
  • Yüksek ısıda pişirme için hindistan cevizi yağı veya ghee kullanın; bunlar yüksek sıcaklıklarda çok kararlıdır.
  • Çiğ ve tuzsuz bol miktarda fındık ve tohum tüketin.
  • Kendi salata suyunuzu keten veya zeytinyağı ile yapın.